«Київський» торт не в тренді, хай живе Kyiv Pie! Так, очевидно, думала міська влада, коли вирішила (разом із Всеукраїнською асоціацією гастрономічного туризму й Асоціацією шеф-кухарів України) створити новий київський гастросимвол, туристичну цікавинку – pie, тобто маленький пиріг. Незважаючи на те, що він маленький, надії на нього покладають великі: поєднати українські кулінарні традиції з новітньою модою, стати впізнаваною, типовою, київською стравою, задовольнити як м’ясоїдів, так і веганів… Обіцяють, що київський пай буде мати солоні і солодкі начинки, а поки що презентовані три солоні:
- Корінь селери, петрушки й пастернаку, цибуля, часник.
- Осетер, цибуля, часник і вершкове масло.
- Яловичий лівер, цибуля, часник, вершкове масло.
Коштувати туристичний пиріг буде десь 30 гривень (мабуть, з осетром дорожче). Дизайнери вже розробили логотипи, в яких є і сонце, і колосся, і старослов’янська в’язь. In Kyiv прислухався до народної думки щодо нового гастросимволу, отже opinion:
(-) Ливер ещё можно за уши притянуть к Киеву, а осетр с сельдереем… Во-первых по вкусу сомнительно, во-вторых какое отношение они имеют к Киеву, в-третьих, лично мне сельдерей сразу ассоциируется с чем-то невкусным и грустным.
(-) Единственное, что могло бы называться естественным киевским пирогом, это перепичка.
(-) Да англичане же такие паи в рождество жуют. А вот котлета по-киевски чем не угодила как символ? Ее везде готовят с этим названием.
(-) Я не думаю что для туриста будет интересен этот пирог… Туристу интересно то, что исторически давно есть, как в Бельгии вафли, мидии и фри. А в Праге тындерллик или как он там (трдельник или трдло – традиційні чеські ласощі з дріжджового тіста. – In Kyiv), в Голландии бутер с селёдкой. Вот и у нас надо было придумать уличную еду в таком же варианте, как и в Европе. Вареники сразу же вареные в коробочке со сметаной, ты не ждёшь долго, взял горячие и пошёл… (додамо, що вареники з гарним потенціалом для своїх і туристів у Києві чомусь не приживаються. – In Kyiv)
(-) Курва, а українською назвати було не можна?
(-) Смотрится неаппетитно ваш пай, страшненько. Вряд ли иностранцы клюнут на такое. Здесь, на Западе, паи готовят и продают в специальных формочках , очень красивые и аппетитные на вид.
(+/-) За 50 грамів начинки + 50 грамів тіста – задорого. Не впевнена, що це приживеться. Але… Буду робити висновки, коли скуштую.
(+/-) По-моему, что бы в Киеве ни стартовало, оно однозначно будет лучше перепички.
(+) Щоб людина доброго чи корисного не зробила, завжди знайдуться постійно недовольні зануди! Це ж просто пиріжок! А стане чи не стане він символом, залежить тільки від споживачів, які зацінять вічну формулу: смак-ціна-якість.
(+) Молодцы, но пирожки из “Ярославы” непобедимы.
Фото: kyivcity.gov.ua